Een plaatje van Wasabi XL

Wasabi XL

Eutrema Japonicum

Veel mensen kennen wasabi als die pittige groene saus die vaak gegeten wordt bij sushi of andere visgerechten. Maar ken je ook de wasabiplant al? Deze plant komt oorspronkelijk uit Japan en houdt van een schaduwrijke, vochtige omgeving. Wil jij zelf je eigen heerlijke wasabi maken? Dan is de wasabiplant echt iets voor jou!

Eetbare deel Wortel
Oogst periode september/oktober
Fruit kleur rood

Verkrijgbaar bij:

Fruticos

Kun je rijk worden met wasabi?

Wasabi is niet de makkelijkste plant om zelf te kweken. Toch het zeker heel lonend zijn om het eens te proberen! Een volgroeide wasabiplant kan je namelijk heel wat geld opleveren. Na anderhalf tot twee jaar is de plant volgroeid en de wortelstok is dan al snel €200 per kilo waard.

Toch begrijpen we het heel goed als je de wasabi liever gebruikt om mee te kokerellen. Er zijn namelijk meer dan genoeg bijzondere gerechten mee te maken!

Overheerlijke wasabi recepten

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor heerlijke gerechten met wasabi? De bladstelen zijn fris en knapperig en al na acht weken te oogsten. Je kunt ze kort fruiten of stomen. Of wat dacht je ervan om ze rauw te gebruiken om je aardappelpuree mee te kruiden? Dit geeft een unieke twist aan een eenvoudig gerecht. Probeer het eens!

De wortelstok is het deel waar de bekende wasabi pasta mee wordt gemaakt. De klassieker is natuurlijk om dit te gebruiken voor visgerechten. Maak indruk op je vrienden door sushi te serveren met échte wasabi. Dit hebben ze waarschijnlijk nog nooit geproefd!

De smaak is scherp en pittig, maar blijft niet branden zoals bij pepers wel eens het geval kan zijn. Let wel op, want geraspte wasabi kun je het beste binnen 30 minuten opdienen en eten. Daarna verliest het al snel zijn smaak. En die smaak is juist wat de wasabiplant zo bijzonder maakt!

Zo houd je wasabiplant tevreden

De wasabiplant stelt een aantal specifieke eisen aan zijn omgeving. De plant komt van oorsprong uit Japan en groeit daar in schaduwrijke en vochtige moerasgebieden. Gelukkig is het met wat kleine aanpassingen ook heel goed mogelijk om wasabi in Nederland te laten groeien! Hieronder delen wij een paar van onze beste tips:

  • Zet je wasabiplant in een pot, zodat je de plant eenvoudig kan verplaatsen. Wasabi groeit het beste bij een temperatuur tussen de 7 en 21°C. Is het buiten warmer of kouder? Haal hem dan even naar binnen, of zet hem op een andere plek neer. Als je je eigen broeikas hebt met een constante temperatuur is dat natuurlijk helemaal mooi meegenomen!

  • Wasabi houdt van de schaduw! Zorg dat je wasabiplant altijd in schaduw staat, bijvoorbeeld door hem onder andere, hogere planten neer te zetten. Let er op dat wanneer de zon draait de plant nog steeds geen direct zonlicht krijgt.

  • De wasabiplant is dol op vocht en drinkt veel. Geef hem dus iedere dag wat water, maar zorg ervoor dat de plant niet constant in de nattigheid staat. Wasabi is helaas gevoelig voor zwartrot en schimmels. Het water moet dus direct goed in de grond kunnen wegzakken, zodat die ziekten in ieder geval geen kans krijgen.
Nederlandse naam Wasabi XL
Latijnse naam Eutrema Japonicum
Hoogte (cm) 50
Standplaats Half schaduw
Bloei periode Zomer
Bloei kleur wit
Bladverliezend Ja
Bodem types Veen
Groei snelheid Langzaam
shushi-wasabi-5f60a379ac795306002095.jpeg 416px-wasabi-iwasaki-kanen-1828-5f60a379c3f27729874639.jpg