Een plaatje van Gewone walnoot

Gewone walnoot

Juglans regia

De walnotenboom is een sterke, winterharde boom van de eerste grootte. Dit betekent dat de soort uitgroeit tot een grote boom, die makkelijk 12 meter haalt en onder goede omstandigheden uiteindelijk zelfs 30 meter kan worden. Na een jaar of 4 à 5 begint de boom met vruchten geven; de voor ons zo bekende en heerlijke walnoten. Deze vruchten worden ook wel eens okkernoten genoemd en zijn rond oktober van de grond te rapen.

Eetbare deel Fruit
Oogst periode september - november
Fruit kleur Groen

Verkrijgbaar bij:

Van Elsen (Neede)

Leeftijd van een walnotenboom

Een walnootboom kan met de juiste omstandigheden ontzettend oud worden. Er zijn gevallen bekend van wel 300 jaar. Maar niet getreurd als je niet zo lang kan wachten! Als je een eigen walnotenboom in je tuin wilt, kun je het beste een jonge boom van 1 à 2 jaar planten. Oudere bomen hebben vaak meer moeite om goed aan te slaan.

Zijn walnoten gezond?

Walnoten zijn bijzonder smaakvolle en gezonde vruchten. Ze worden niet voor niets ook wel eens ‘brainfood’ genoemd. Dit vanwege de vitamine E, magnesium, omega 3 en antioxidanten die zich in de noten bevinden. Dit zou goed zijn voor allerlei verschillende hersenfuncties. Bovendien helpt de walnoot je bloeddruk te verlagen en bevat het veel eiwitten en gezonde vetten. Je zou walnoten dus oprecht gezond kunnen noemen!

Verschillende soorten en maten walnotenbomen

Er zijn circa 15 verschillende soorten walnootbomen bekend. De meeste soorten zijn zeer goed winterhard en doen het goed in het Nederlandse klimaat. Sommige soorten zijn zelfbestuivend, andere soorten hebben een andere walnootboom ‘in de buurt’ nodig. Maar maak je geen zorgen, de wind kan het stuifmeel tot wel 3 kilometer meevoeren. Dus het is geen enkel probleem als er geen tweede walnootboom in je tuin past!

 

Is de gewone walnotenboom geschikt voor een kleine tuin?

De gewone walnotenboom wordt over het algemeen een grote boom van zo’n 20 tot 30 meter hoog. Dit maakt de boom daarmee niet echt geschikt voor de kleine tuin. De gewone walnotenboom kan in de zomer wel gesnoeid worden, maar beter is het om de boom zo veel mogelijk met rust te laten. Om overlast te voorkomen kan in een kleine tuin daarom beter voor een andere soort walnotenboom worden gekozen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven!

 

Een optie voor de kleine tuin zou bijvoorbeeld de Juglans regia ‘Broadview’ kunnen zijn. Deze walnotenboom groeit trager en wordt maximaal 10 meter hoog. De boom krijgt een ronde vorm en uiteindelijk wat doorhangende takken. Deze soort geeft op jonge leeftijd al zijn eerste vruchten, hier kun je dus al snel van gaan genieten.

 

Heb je iets meer ruimte in jouw tuin? Dan is de gewone walnoot zeker een aanrader! De Juglans regia houdt namelijk vliegen en muggen op afstand door de olie die de bladeren afscheiden. De boom is goed winterhard en niet gevoelig voor ziektes. Ook heeft de boom een grote sierwaarde vanwege zijn prachtige kroon. En die heerlijke en gezonde walnoten natuurlijk niet te vergeten!

Nederlandse naam Gewone walnoot
Latijnse naam Juglans regia
Hoogte (cm) 2000
Standplaats Zon
Bloei periode april - mei
Bloei kleur lichtgroen
Bladverliezend Ja
Bodem types Alle grondsoorten
Groei snelheid Langzaam
kate-hliznitsova-jako5cxcy5s-unsplash-5f7431a8317a2258509548.jpg raspopova-marina-ixc-5m3dsco-unsplash-5f7431a868a6c874076628.jpg